čtvrtek 27. prosince 2012

Ježíšek poprvé:-)

Ahoj všichni, podruhé po vánocích a poprvé s vánočním ohlédnutím...Jak jste si užili ty nadílkové dny? Já píšu schválně v množném čísle, protože u nás vánoce proběhly rovnou na třikrát...poprvé jen my čtyři, podruhé s tchánem a švagrovou, potřetí pak v Brně u našich, kde se nás sešlo rovnou 12:-). 
Dnes přináším fotky našeho prvního nadílkového dne...
Myslím, že je vhodné děti ke správnému stolování vést už od mala a u významných příležitostí, jakou jsou třeba právě vánoce, si zaslouží i děti malé mít prostřeno "na porcelánu"...překvapil mě názor jedné maminky, že pěkně prostřené stoly jsou u rodin s malými dětmi jen "hogo-fogo a na oko"...no nevím...myslím, že děti se učí kulturu stolování a přeci jen ta štědrovečerní večeře chutná lépe z pěkně prostřeného servisu, než z plastového talíře a zapité z kelímku...kluci neměli problém poradit si s porcelánovým talířem i s přípitkem ze skla...kupodivu ani neměli potřebu čímkoli třískat nebo něco rozbíjet:-D. 
Takže tohle je náš stůl připravený na prvního ježíška...


 A tady už s kluky u stolu:-)

Na večeři se přípravou podílel i Lukášek...
Nejprve pomáhal připravovat květinovou výzdobu:-)


Pak i obalovat řízky...k tomu se hnal s naprostým nadšením:-)

 No a po večeři jsme šli přivolávat ježíška...ohňostrojem (to Lukášek miluje:-))

A podařilo se...
A už nadšeně rozbalující kluci:
Lukášek měl jednoznačně největší radost z celorodinného dárku - iPadu...měl ho už prozkoumaný od dědy, tak věděl, "do čeho jde" a moc po něm toužil...
 Fífa dostal kladivo věž, do které může bušit a zatloukat dřevěné kuličky:-)


 Líbila se mu i domečková stavebnice:-)

 A prozkoumal i naše dárky...tady tatínkův:
 A maminčin:
 Nezapomněli jsme ani na pouštění svíčkových lodiček...


 zelená je M., červená Lukáška, modrá moje a žlutá Fífova...

 pěkně jsme se seřadili všichni u sebe:-)
 a nakonec se M. přesunul před nás, aby nás "chránil":-)
 No a kluci si ho za odměnu hned "osedlali" jako koníka:-)

 Vyrobila jsem další várku "vánočních" mandlí do balíčků k dárečkům pro rodinu:-)

Příště budou fotky z druhého "Štědrého dne":-), pro dnešek je to vše, užijte si krásně zbývající dny tohoto roku!

13 komentářů:

  1. Petí, váš soukromý Ježíšek je krásný. :-)
    Máte úžasně prostřený stůl. Kluci jsou krásně oblečení a tobě to také moc sluší. :-) Koukám, jak to nemá tatínek doma lehké, hned si ho kluci osedlají. :-) Ale je krásné vidět, jak si s kluky hraje. :-)
    Hmmm, dárečky jste dostali nádherné. A nediv se, že Filípka oslnila domečková stavebnice - však oslnila nás všechny. :-)
    Petí, mějte se nádherně. :-)

    P.S.: Těším se na pokračování Ježíšek podruhé i potřetí. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. A zapomněla jsem napsat, že je Lukášek nesmírně šikovný. Jak aranžmá květin a větviček, tak i večeře se mu na jedničku s hvězdičkou povedly. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Peťulko dobře to děláš děti se mají vést od mala, a né aby se člověk pak s nimi se styděl jít třeba do restaurace.Mi se vůbec moc líbí jak je do všeho co děláš zapojuješ je to super od malička je nechat, aby se učili .Obdivuji Lukáška jak ho to všechno baví,a malý Filípek jak dělá vše podle něho.Měla si nádherně udělanou štědrovečerní tabuli a krásný stromeček.Pak se mi moc líbí tá serie andělek já jsem se pokoušela taky udělat, ale ještě je nemám dodělané.Zemřela mi kamarádka a tak nějak je po náladě,nejde to, myšlenky jsou stále někde jinde a to se ničemu nedaří.Podle fotek ste prožili krásné vánoce kde mi to připomíná když byly mojí kluci malí.Taky jsme tak varáběli byly to krásné časy,pak to následovalo s vnučkama a teď už jsou taky velké ,ale čekáme miminko od druhého syna tak se moc těším,přála by si ho taky tak užívat. Moje milá Peťko přeji Tobě a celé Tvojí krásné rodince, Šťastný a veselý Nový Rok.Všem pevné zdraví a pohodu. Luďka

    OdpovědětVymazat
  4. Peti, moc se mi líbí vaše prostřená tabule.
    Hlavně, že Lukášek neobaluje řízky jako Vašek z filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. :D
    Fífa měl evidentně z dárku radost a doufám, že ti svým zatloukáním nebude brnkat na nervy. ;-) Kdyby se do toho dal s vervou.
    Dárky jste dostali všichni krásné. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. aHOJ PETRUŠ!!!
    Krásně prostřeno!!!Taky zastávám názor,že si děti hnedka od malička mají zvykat na slavnostní příležitosti a u nich bych plast nepoužívala.I tak se u nás nádobí rozbilo minimum a holky se se vším rychle srovnaly.
    Fotky jsou moc pěkné,prožívání vánoc s malýma dětma je prima a já na to ráda vzpomínám.Kluci měli určitě z dárečků velikánskou radost.Koukám,že i pánve dorazily včas...taky bych je potřebovala.A taky jsem si všimla,že i u vás tatínek "fasuje" od Ježíška užitečné dárečky.Můj manžel toho dostal docela dost,ale nejvíc odvařený byl z nové instalatérské svářečky na plasty...ostatní dárečky šly trochu stranou.
    Petruš,moc zdravím,těším se na další fotky i na ty z dnešního uzení

    OdpovědětVymazat
  6. Peti, fotky jsou jako vždy parádní, mám moc ráda tvé reportáže. Jinak k tomu jídlu - stolování a vůbec základy společenského chování si děti umí osvojit velmi rychle, učí se hlavně příkladem. Pak se chovají u prostřeného stolu doma nebo v restauraci přirozeně a není s tím žádný problém. Moc se mi líbí, jak to děláte, naše děti taky dostaly příbor hned, jak byly schopné sedět. Mezi dětmi patlajícími se v jídle a házejícími plastovým nádobím by se toho moc nenaučily...
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Peti,u vás je prostě pohoda,nádherně jste si užívali"prvního ježíška".Kluci jsou super,už i ten malý Filípek je moc šikovný.Až vyzkoušíš to nové nádobí,tak musíš informovat ,jak se v něm vaří.Delší dobu taky po něm pokukuji.Marie

    OdpovědětVymazat
  8. Peťko, máš krásně nastrojený stromeček i stůl. Máš pravdu, že děti se mají učit od malička, že o svátcích je společné stolování mimořádná událost a má to podle toho vypadat.Však kluci to jistě ocenili , je to vidět i na fotkách.Fífa sedí u stolu velice důstojně.Podobně by to mělo být i s dárečky. Nemusí být pod stromkem hora dárků, děti už od mala mají být vedeny ke skromnosti. Daleko víc jim dá to, že se jim věnujete a máte se rádi. Měli jste krásné Vánoce, podle mých představ.Do nového roku Tobě i Tvé krásné rodině přeji jen to nejlepší a hlavně to, co je nejcennější a to je zdraví a láska.Pěstujte si ji.

    OdpovědětVymazat
  9. Peto,tedy vanocni tabule me dostala,mas krasne aranze kyticek podobne jako ja ruze s vetevkami a jeste vic se me libi,jak jsi prostrela i klukum,ti nasi nas cas na veceri pri svem spacim rezimu trosku ignoruji,ale nakonec dlabali s nami,a ze toho zbastili,myslim,ze ty dva roky na uvazovani o porcelanovych talirku je tak akorat,drive asi ne,nasi je hazeli na zem stale a hlavne se po druhem opicili,ale ted je fakt,ze to proste vekem prejde,tak nevidim duvod jim nedat nejake pekne porcelanove s detskym motivem,jsi moje velka inspirace.

    OdpovědětVymazat
  10. Moc krásná fotoreportáž:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  11. Petruš, máš pěkně ozdobený vánoční stůl. Je prima, že děti dělají všechno od mala taky. Stejně tak jsem vedla i já své kluky. Stromeček máte krásně nazdoben a dárky se jistě všem líbily. A Mandličky jako dárek asi také není špatné. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Peťo, moc Tě zdrvaím!! Moc krásně jsi vánoční tabuli nachystala!!! A bílý porcelán je opravdu moc krásný!!! A kluci a rozbalování dárečků.. to jsou prostě neopakovatelné chvilky!!!!!

    OdpovědětVymazat
  13. Péťo, měli jste krásný vánoční stůl. Je príma, že učíš kluky stolovat už od malička. Já jsem to dělala s děckama také. Když jsme byli na dovolené, všichni se podivovaly, že naše dvouletá dcerka jedla u stolu sama a ani neukáplo kousíček jídla. Jste pohodová mladá rodina - přímo ukázková.

    OdpovědětVymazat