neděle 11. listopadu 2012

Uspávání broučků a lampionový průvod

Krásné nedělní odpoledne všem návštěvníkům:-). Dnes tu mám fotky z akce, která se konala už minulý týden a bylo jí uspávání broučků spojené s lampionovým průvodem...Pořádala to místní základní a mateřská škola. Děti ze školky měly program již dopoledne ve školce. Jelikož "naše" školka se jmenuje "Na paloučku" a má dvě třídy - Motýlky a Berušky (do Berušek chodí i Lukášek), tak bylo uspávání broučků vlastně docela stylové a na místě...děti si ve školce malovaly kamínek jako berušku a všechny je pak naskládaly do krabicového domečku, zazpívaly jim ukolébavku a na školkové zahradě pak uložily pod strom do velké hromady listí, aby přečkaly v domečku zimu a na jaře je zas budou probouzet...Odpoledne se pak v závislosti na tomto konalo pokračování akce a to byl lampionový průvod...
My jsme tady před odchodem z domova, Fífa měl svůj vlastní lampion a moc se mu líbil...

 Tady foceno bez blesku, takže rozmazaný, ale ten jeho okouzlený výraz je tu víc patrný:-)
 Na místě shromáždění před průvodem - v "Zahradě ticha" u našeho kostela i s lampionem...

 Tady bylo krátké pozastavení, kdy učitelé ZŠ i MŠ měli připravené krátké pásmo písniček, zahrálo se na kytaru, zazpívalo u ohně...pak žáci ze školy zahráli připravené krátké divadelní představení...
 ...a jakmile se setmělo, mohlo se vyrazit...
 Z průvodu jsem fotit nestíhala, byla jsem s kluky sama, takže Lukáška za ruku a druhou rukou řídit kočárek s Fífou...tudíž na focení už nezbývala ruka ani čas:-D, tak jen tahle fotka...Cestu nám lemovaly zapálené svíčky v provizorních svícnech ze zavařovaček...
 Cíl byl na zahradě školky, kde pro změnu zazpívaly děti školkové, byl k dispozici teplý čaj pro občerstvení:-) a průvod se rozešel...Akce se konala 31.10., takže před dušičkami, ze školkové zahrady je pěkně vidět náš hřbitov, který je v kopci a takhle na něm svítily svíčky...
 A toto jsou vyřezané dýně, které měly děti před dveřmi do školky...
 Byly opravdu obrovitánské, tady pro porovnání s Lukáškem a foceno s bleskem...
 A bez blesku, takhle nám tam svítily na rozloučenou s průvodem:-)
Akce byla moc povedená, mělo to kouzelnou atmosféru a kluci si ji oba užili:-), takže doufám v to, že se stane úspěšnou tradicí a na letošní první "ročník" se naváže i příští rok a roky další, stejně jako je to s průvodem čarodějnic v dubnu...

12 komentářů:

  1. Peti ahojky,tak to byla krásná akce,klukům se to určitě moc líbilo.Fífa si pěkně drží lampionek a Lukáš pózuje u velikých dýní.

    OdpovědětVymazat
  2. Peťko, to vymyslela školka moc pěknou akci, doufám, že i v následujících letech v ní budou pokračovat. :-) Moc se mi líbí nápad s těmi pomalovanými kamínky, které děti schovaly v listí, a po zimním spánku je zas budou hledat a probouzet :-). Snad všichni najdou ten svůj vlastní kamínek. :-)
    Lampionový průvod byl skvělý, i když jsi více fotek nestihla, i z těchto si dovedu živě představit tu atmosféru a dětská rozjařená očíčka :-) Myslím, že se dětem akce musela moc líbit, už jenom to, že jdou ve tmě se svým vlastním lampionkem a všichni je sledují, myslím, že se děti musejí cítit i tak trochu důležitě v té dané chvíli. :-D Lukášek i Filípek měli oba krásné lampionky, vybrali jste opravdu pěkné a nádherně svítily! :-)
    Dýně před školkou jsou opravdu óóóbrovské, tomu, kdo je vyřezával to muselo dát pořádnou práci! :-D Nakonec se to ale dotyčnému moc povedl, jsou nádherné :-)
    Peťko, užijte si krásný zbytek víkendu! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Peti,tak jsem si to užila i já s dětma.Filípek se tváří moc hezky,byl z toho úplně unešený a Lukášek taky.Jsou to šikulkové.

    OdpovědětVymazat
  4. Lampionový průvod byla jistě prima akce. Děkuji za zdokumentování. Dovedu si představit rozzářené oči všech dětí. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jú, to byla parádní akce, určitě se líbila nejen dětem, ale i jejich rodičům, to večerní lampiónové svícení muselo okouzlit všechny do jednoho. A ty vydlabané dýně jsou taky skvělé, paní učitelky si zaslouží pochvalu. ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Péťo, to je výborný nápad, určitě se to ujme i na další roky. Myslím, že spokojenost byla u dětí i rodičů.:-))

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezká akce a výborný nápad s tím uspáváním berušek, dětem se to jistě líbilo.

    OdpovědětVymazat
  8. Jů.lampiónky!Lampionový průvod už jsem teda nezažila hodně dlouho.
    Kdysi dávno jsme taky mívali lampioňáky a na konci býval ohňostroj.
    Bohužel to bývalo spojováno s oslavou události,která se teď už neslaví.
    Petruš,pěkná akce a dětem se to určitě moc líbilo!

    OdpovědětVymazat
  9. Peťko to školka pořádá pěknou akci pro děti,už vidím rozzářená očička malého Filípka nad lampionem to musel být pro něj ohromný žážitek,a Lukášek ,že se nebál v zajetí dýní, přeji jen samé radosti. Luďka

    OdpovědětVymazat
  10. To by opravdu mohla být moc pěkná tradice. A na jaře by zase mohli broučky probudit. Ale s těmi sklenicemi se svíčkami si mi vnukla dobrý nápad. Budu o tom ještě chvilku uvažovat a třeba z toho něco pěkného vznikne.
    Věřím, že se to dětem líbilo. Jak školkovým, tak i těm školním. A ty velké by už mohly pomáhat s organizací. Fajn akce.

    OdpovědětVymazat
  11. Ty dýně jsou nádherné. Podobné akce měly rády holky. S JEndou to nehrozí.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Petí!
    Perfektní lampióny kluci měli. :-) A líbí se mi Filípkův výraz - když kouká na svůj rozsvícený lampión. :-) Pamatuji si, když jsem byla malá, že jsme v lampiónech mívali pravé svíčky a že mému staršímu bráchovi a bratrancovi pokaždé shořely, neb s nimi dělali psí kusy! Ale teď jsou v lampiónech žárovičky a to je super nápad. :-)
    Dýně mají děti u školky moc pěkné, páni ta veliká, však by mohla Lukáška zblajznout na jeden hlt. :-)

    A to s tím uspáváním broučků je nádherný nápad. :-) Naše Týnka zase chodila k motýlkům. :-)

    Petí měj se nádherně. :-) - Jo a fotky jsou krásné. :-)

    OdpovědětVymazat