neděle 5. srpna 2012

Staro-nová skříňka:-)


Ahoj všichni! Přeji krásný den a díky za vaši návštěvu u nás:-). Taky se musím omluvit těm z vás, u kterých v posledních dnech nekomentuju - nějak mě zlobí počítač a načítání stránek a konkrétně hlavně u blogspotu se mi sice zobrazí články, ale už je nemůžu okomentovat...nějak u nás ta technika pořád zlobí a nevím, jestli je to připojením k webu nebo stářím notebooku, ale nedaří se...Nicméně novinky sleduju, jen jsem jako němý pozorovatel:-).
Jak jsem vás již informovala někdy dříve, vyhrála jsem si na Aukru skříňku do kuchyně, kterou jsem plánovala přetvořit k obrazu svému...původní záměr byl bílá patina a místo skla pletivo, skříňka měla být podobná skříňce od Ib Laursena...
Téhle:


Jen by vlastně byla méně "otevřená", protože má plné boky...Takhle skříňka dorazila:



A tady už je po olouhování:

V dané podobě se mi docela zalíbila a přišlo mi docela líto ji rovnou zas natírat na bílo, takže jsem ji zatím ponechala tak, jak je po olouhování a teď už ji mám prozatimně umístěnou na mrazáku (tam nakonec asi neplánovaně zůstane:-)) a přemýšlím, jestli ji nechat takhle v přírodní malinko "zašlé" podobě a třeba jen navoskovat, nebo jestli přeci jen vzít štětec a natírat na bílo...A jestli nechat zatím sklo nebo vysklít a vyplnit otvor pletivem? Co myslíte?
Úchytka taky bude, porcelánová...ale až najdu tu pravou:-)
A tady už máme malinko zabydleno:

Tak co myslíte - natírat nebo voskovat? Pletivo nebo sklo?


A aby toho nebylo málo, tak zjišťuju, že nemůžu odpovídat ani u nás na blogu, nejde mi ani dát odpovědět ani přidat komentář...ach jo ta technika:-(...Takže pro Kaivu k louhování - snad si to tu dočteš i takhle:-). Zlvádám louhovat převážně jen maličkosti, které se vlezou do staré plechové vany, ve které mám připravený louhovací roztok - koupím si "krtka" (takový ten čistič odpadů, je to vlastně hydroxid sodný) a do vany dám vodu a do ní nasypu obsah lahvičky - někde jsem četla, že se má rozpouštět v horké vodě, ale to pak děsně prská a dělá brajgl a vzhledem k tomu, že se jedná o žíravinu, tak je to i docela nebezpečný...takže sypu do vody normálně studené, rozmíchám pak nějakým klacíkem, ono se to rozpouští pomaleji, ale stačí to...no a v tom pak "koupu" vybraný nábytek - tahle skříňka šla naprosto nádherně, ta barva pouštěla okamžitě. Používám k práci gumové rukavice a nábytek otírám hadříkem (starou utěrkou) nebo kartáčem - rejžákem. Po odstranění barvy pak důkladně opláchnu čistou vodou a nechám pořádně proschnout. No a dál upravovat jak je libo:). Mě se skříňka asi hodí i takhle, kuchyni mám v kombinaci "bříza" + bíla, takže i ten dekor dřeva i bílá by tam sedělo v pohodě, ale takhle je to v kombinaci s tím bílým porcelánem+keramikou hezčí, výraznější...takže asi jen navoskuju zbytky starých svíček a bude:-).
Tak přeji všem krásný večer a úspěšný start do nového týdne.
PS.: a kdybyste někdo věděl, jak postupovat s těmi komentáři, proč mi to nechce jít, tak uvítám jakékoli rady, ať nemusím být "němá":-D

14 komentářů:

  1. Ahoj Petruško, skříňka se mi líbí takto. Záleží na tom, jakou máš kuchyni, zda vynikne v této formě, či natřená na bílo.
    Malá technická: prosím tě, můžeš mi popsat svůj postup louhování. Děkuji a hezký večer IVa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivo, nakonec se mi objevilo okno na odpověď, tak tedy píšu - odpověď jsem přidala do článku;-). Do kuchyně se mi skříňka hodí víceméně i tak i tak, ale zatím zůstane takhle, jen ještě zvažuju to sklo vs pletivo...vzhledem k tomu, že se mi ale momentálně opět nic moc nechce, tak se do toho zatím pouštět nebudu a nechám to uzrát:-)

      Vymazat
  2. Petí, velikánská gratulece ke krásné skříňce. :-)
    Hned jsem ti chtěla psát, že určitě natřít na bílo a dát pletivo, neb se mi právě tyto skříňky takto líbí. Ale! Jak jsem si skříňku vícekrát prohlédla, tak čoveče, ona je takto také krásná! :-D Tak a teď Šárko raď!!!! :-D Tak a vážně absolutně nevím. Petí,asi napíšu to samé, záleží, jak se ti do kuchyně šikne lépe. Aby třeba nebyla jako pěst na oko. Hmmmmmmm, tak vážně nevím! :-D
    Jinak je úžasná a určitě ať se rozhodneš tak či onak, bude to skvělá volba. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Peti, tam mě se tedy moc líbí tak, jak je! Zabydlela si ji bílým porcelánem, bude bílá knopka a bude to nádhera!
    Přeju hodně sil při boji s technikou, někdy je to běs!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Skříňka je tedy opravdu nádherná,já bych šla do bílé s pletivem,ale to je otázka vkusu-každopádně je krásná sama o sobě a to je hlavní:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Petruško, děkuji za návod.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Peťo, skříňka je pěkná takhle, a nechala bych v ní sklo, nevím ale pletivo mě nějak nebere. S těmi komentáři je potíž, taky mi jeden čas psát nešly i mi při odeslání "spadl" počítač a pak se to nějak umoudřilo samo, třeba je to tím bouřkovým počasím. Měj se krásně Vlasta

    OdpovědětVymazat
  7. Hojda Peti, krásná skříněčka. Mě osobně by se líbila bílá a se sklem. Pletivo se mi nelíbí.
    Jinak s těmi komentáři, můj druhý počítač mi to dělá taky. Dá se vložit komentář jen pod nějakou už napsanou odpověď. Nevím, čím to je, možná i tím stářím... Snad to někdo vyluští a poradí, co s tím.
    Prímový den,
    J.=)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahojky Peti, tak nejprve gratulace ke krasnemu ulovku. Taky bych si dala neco takoveho rici. Ja bych ji nachala takovou jaka je - nenantrene drevo a sklo. Mej krasny den, Katerina

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Peti. Parádsní skříňka. Já bych jí natřela na bílo a dala pletivo:)

    OdpovědětVymazat
  10. Peti.já osobně bych ji natřela na bílo,ale určitě nechala sklo.Pletivo,mě připomíná králíkárnu,ale neber si to ve zlém.pa

    OdpovědětVymazat
  11. Peťko, někdy to komentování zlobí, také se mi to už stalo... Ale vždycky se to za chvilku "zberchá" :-) Snad už i Tobě to všechno běží :-)
    Skříňka je parádní, líbí se mi moc i v tom stavu, v jakém si ji teď nechala, ale kdyby bílá patinovaná, myslím, že by měla ještě větší šmrnc :-) Jenže by v ní zas tolik nevynikly ty dekorace, které jsi do ní vložila, jsou bílé a tak by v ní zanikly, teď jsou v té hnědé krásně zřetelné :-)... Sklo bych nechala, to se mi tam líbí :-)
    Akorát si Peťko myslím, že na nějakém jiném místě by skříňka vynikla více, na tu lednici se mi to nějak nehodí... Ale z fotky je to těžko odhadovat, možná to ve skutečnosti vypadá mnohem lépe :-)

    Pokud by ses nakonec rozhodla pro patinu, určitě se pak s dílkem pochlub! :-) ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Určitě nechat barvu přírodního dřeva , vosk a sklo . Jednak se ti tam bude méně prášit a jednak s pletivemby to opravdu připomínalo králíkárnu .
    Ale překvapilo mně , že to voskuješ starýma svíčkama . Já myslela , že se na to vyrábí nějaký průmyslový vosk , třeba tekutý , a tím se potom natírá .

    OdpovědětVymazat
  13. Ač jsem tu zanechala svůj komentář nevidím jej. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat