středa 13. srpna 2014

Upeč třeba chleba...

Ahoj všichni!
Jelikož mám občas pocit, že chleba, který se dá koupit v obchodě nemá s poctivým dobrým chlebem nic moc společného, propadla jsem pečení chleba domácího... To pečení vlastního pečiva trvá s většími či menšími přestávkami vlastně už celkem dlouhou dobu, začalo to před lety koupí domácí pekárny - pak se člověk postupně propracovával od pečení chlebů ze směsí přímo v té pekárně (varianta skoro srovnatelná s tím kupovaným chlebem :-D), přes zkoušení vlastních receptů, přes objevení obrovského rozdílu, jak je chleba mnohem lepší upečený v pravé troubě... až po metu nejvyšší a tou je domácí kváskový chleba. Bez droždí a čehokoli navíc... Prostě jen mouka, voda, kmín, sůl...
A musím říct, že už se nám daří :-). Byla doba, kdy jsem byla nespokojená a nebyl k pečení správný přístup - Lukáš totiž domácí "kvašíkový" chleba odmítal, že mu nechutná... takže se peklo jen občas a spíš než chleba, tak dalamánky (ty má moc rád Fíďa) nebo když už pečivo domácí, tak rohlíky či veka z rohlíkového těsta... Nicméně Lukášek dostal "rozum" a domácí chlebík mu zachutnal. A našel se i recept, který chválí i M., který obecně chléb moc nemusí a raději dává přednost rohlíkům... Takže teď se u nás opět peče několikrát do týdne, zrovna dnes se pečou rohlíky a večer budu zadělávat na chlebík a zítra budeme péct :-). A samozřejmě dodávám i fotky...
Není nad to, když si pochutnávají děti :-)



 A takovéto bochníčky teď pečeme:

Je to obyčejný pšenično-žitný chléb, kdyby měl někdo zájem, přidávám i recept:
50g kvásku smícháme se 150g žitné celozrnné mouky a 150g vody, promícháme a necháme v míse v lednici 12-24hodin (já chystám večer a v lednici mám do rána). Vyndáme na ca 30 minut do pokojové teploty, mezitím si navážím zbytek ingrediencí - 500g pšeničné chlebové mouky, asi 250ml vlažné vody, 2 čajové lžičky soli, asi dvě lžičky kmínu - toť vše. Vše hnětačem smíchám do těsta, nechám asi dvě hodiny v teple pracovat. Potom na pomoučené ploše popřekládám a prohnětu bochníček, stočím a dám kynout do plátýnkem vyloženého a moukou vysypaného cedníku. Nechám opět asi dvě hodinky (těsto by mělo zdvojnásobit objem, mě to vyjde tak, že krásně vyplní cedník). Než je dosaženo této míry vykynutí, už rozpálím troubu na maximum (250st.), v ní  mám vloženou nádobu z jenského skla i s víkem, nechám to v maximálně rozehřáté troubě aspoň 20 minut, aby bylo vše pořádně horké. Potom do mísy vyklopím z cedníku nakynutý chléb, přiklopím víkem (odpadá tak nutnost zapařovat troubu) a vrátím do trouby - vše co nejrychleji, ať nedochází k tepelným ztrátám. Nechám asi 10-15 minut pod víkem na maximální pečící výkon trouby, pak odklopím víko, ztlumím troubu tak na 220st. a dopékám v odkryté nádobě dalších asi 30 minut. Nechám vychladnou na mřížce a nastává nejtěžší fáze - nezakrojit příliš brzy, aby se nestrhala střídka :-)

14 komentářů:

  1. Peťulo, chlebík se ti povedl a klukům očividně chutnal.

    OdpovědětVymazat
  2. No tak přesně takto jsem s bráškou nosila od soukromníka chleba,stačily jsme ho celý dokola okousat,až nám to mamka zarazila.Řekla,když to celé ohryžeme budeme papat suché brambory.
    PS:Peti povidla děláš podle Ivy-babčiny recepty nebo podle tcvé babičky,prozraď prosím.Díky.
    Klučinové rostou jako z vody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluško, dělám podle receptu od mé babičky...jak si vzpomenu, tak dohledám recept a písnu ti ho jo:-)

      Vymazat
  3. Ahoj Peťo, domácí pečivo i u nás vyhrává na plné čáře. Recept na tvůj chlebík vyzkouším :) ..chleba není nikdy dost :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím do Pucíkova,chleba vypadá úžasně,hned bych si kousek dala.

    OdpovědětVymazat
  6. Péťo máš nádherný chleba. Také dělám už dělší dobu pouze domácí chleba. Kluci s chlebem, to je nádherná fotka. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Pečení od tebe Peti vždycky funguje. ráda vyzkouším!
    Fotky jsou super, kluci fakt vyrostli§
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Větší úspěch než chleba mají u nás domácí rohlíky. A když už chleba , tak pečený v troubě a v pekárně pouze zadělané těsto. Když mám čas , tak peču v troubě, když ne, tak v pekárně. Zajímavé je, že z úplně stejného těsta, vzniknou dva úplně chuťově rozdílné výrobky. Zkrátka není nad teplo lidských rukou. Jen se mi dost dobře nedaří s kváskem. Používám droždí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no když jsem dělala chleba právě z droždí (v pekárně už dáááávno ne, ta už je i ve věčných lovištích, tu jsem používala jen úplně ze začátku, tzn. tak před pěti lety:-)), tak byly oblíbenější rohlíky nebo veka nebo toustový chléb... ale kváskový chlebík je něco úplně jinýho, ten má rád i M., který jinak chleba vůbec nemusí a téměř za všech okolností dá přednost rohlíku.... Jinak kvásek doporučuju zkusit získat od někoho už pěkně stabilní, dlouho pěstovaný, on se chová "předvídatelněji" a spolehlivěji, než čerstvě založený:-)

      Vymazat
  9. Peti chlebík máš krásný. Já jsem taky měla kvásek, ale nestačila jsem ho pořád oživovat a pak mi umřel. Bohužel. Budu si muset někde vyptat nový.
    fotka kluků je super.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Peti, chlebbík vypadá báječně a klukům moc chutná, to je vidět.
    Mějte se v Pucíkově krásně. Jana

    OdpovědětVymazat
  11. Peti budu ráda když si na mne vzpomeneš s receptíkem.pa Miluš

    OdpovědětVymazat