středa 13. února 2013

Pokusy s vajíčkem aneb proč je důležité čistit si zuby?

Dnes tu mám názornou pomůcku pro děti pro osvětlení důležitosti čištění zoubků...potřebujeme jen dvě natvrdo uvařená vajíčka (nejlépe v bílé skořápce) a sklenici coca-coly...na provedení pak kartáček na zuby a zubní pastu. Vajíčka uvaříme a jedno necháme přes noc ve sklenici s coca-colou...ono se pěkně obarví...

 To "špinavé" pak vezmeme a část jej očistíme kartáčkem s trochou zubní pasty...jako kdybychom čistili normáně zoubky:-)

 Tady už je vidět výsledek...ani po vyčištění ovšem není vajíčko v původní bělosti, lze použít i na demonstraci toho, že není vhodné pít coca-colu:-D.
 
 No a když už jsme ta vajíčka měla uvařená, použili jsme ještě na jeden pokus...a to na to, jestli jde rozpustit vaječná skořápka? Jednoduše ponořte vajíčko do octa a uvidíte sami:-). Nám na to stačil jeden den v lázni:-)

5 komentářů:

  1. Peti, ty si opravdu zodpovědná máma! Moc se mi líbí, co stíháš s Lukáškem vyzkoušet.
    A chválím sněhové fotky, Fífa je prostě zlatíčko!
    Mějte se hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Colové nápoje mě nikdy nechutnaly a teď jasně vidím, co asi tak dokážou udělat se zuby, když obarví i vajíčko. Lukáškovi se to vaše experimentování určitě líbí, je to velký šikula a zanedlouho se zapojí i malý Filípek. A jednou, až budou kluci velcí, budou vzpomínat, jaké měli báječné dětství se svou stále "akční" maminkou. :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Taková praktická "výuka" je nejlepší. K čemu jsou zákazy a slovní příkazy. To se musí zkrátka vidět a zažít.

    OdpovědětVymazat
  4. supr, čistit vajíčka zubní pastou by mě vážně nenapadlo:-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Pekné pokusy...
    Ak sa nemýlim, mohli ste škrupinky rozpúšťať rovno v tej kokakole. (Spočiatku som čakal, že to tak bude) By to malo hneď aj výchovný efekt ;-)

    OdpovědětVymazat