úterý 15. července 2014

Z letní kuchyně...

Ahoj všichni! K létu patří neoddiskutovatelně pobyt venku a s ním i venkovní hodování... U nás v poslední době velmi oblíbenou aktivitou je opékání buřtíků... Kluci mají systém, jak si mohou opékat i sami (teda jako ne, že by si sami založili oheň a sedli k němu, ale že si sami udrží opékaný špekáček nad ohněm :-D) 


 No a když už opečou, tak pak hodují... hlavně musí být k dispozici i "kepuč", jak říká Fíďa...



 V teplých dnech je u nás oblíbený i tento rychlo-dezert - je to jen bílý jogurt s piškoty, trochou malinové marmelády (je do toho nejlepší:-)) a strouhanou hořkou čokoládou...
 Kluci zas oblibují ovocné svačinky, takže z podobného talíře si každý vybere, co má nejraději:
 Toto je borůvkový linecký koláč se sněhovou čepicí, moc dobrý:-)

 A takto jsme tvořili doma preclíky - jsou z kuchařky Romana Vaňka a kdo nemáte či neznáte, vřele doporučuju, ještě se nestalo, že by nám "od něj" něco nechutnalo...


 Tyto tyčinky jsou také inspirovány Vaňkem a jeho tyčinkami Grissini:
 Naše oblíbená strouhaná tvarohová buchta:
 A tady jsem pekla mini "anglické rohlíčky - každý tak na třikrát do pusy, bylo jich něco přes padesát z půlkila mouky a byly výborné:-)
 O víkendu M. slavil narozeniny, tak na oslavu na stůl jsme vyrobili takového piraňo-žraloka s ovocem:

 A tady už pohoštění na stole na zahradě... Tohle bylo na zobání, k tomu se ještě grilovalo:-)
 Klukům se servírování ze žraločí tlamy moc líbilo:-)




 A na oběd bylo ražniči na grilu...

Chutnalo by vám u nás?  Pokud bude zájem, klidně dejte vědět do komentářů a recepty, které vás budou zajímat, ráda vypíšu:-)

11 komentářů:

  1. Ahoj Petí! :-)
    To je ale dobrot! Kde začít! :-)
    Kluci si vymysleli výborný zlepšovák na opékání buřtů! :-) A Kepuč je nejlepší!!! Jak já zbožňuji ty dětské přesmyčky! :-)

    Petí povím ti, že jste si oslavu božsky užili! :-) A piraňo-žralok je výborný nápad a krásná dekorace na stůl! :-)
    Měj se moc krásně! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D To je takový dobrot, že bych měl strach o svůj žlučník :D - nic ve zlém.

      Vymazat
  2. Ahoj Petruško, moc zdravím a děkuji za tvoji milou návštěvu. Kluci rostou jako z vody a jak by ne, když jim mamka předkládá takové dobroty.
    Krásné sluníčkové léto Iva

    OdpovědětVymazat
  3. No vida, k čemu všemu se hodí lodna:-)))
    Ale jsi pilná kuchařinka:-)) Na špíz bych se nalákat dala a na borůvkový koláč taky:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  4. Péťo to je dobrůtek. Kluci jsou šikovní. Určitě je velký zážitek, že si sami opečou buřty. Přeji pohodové prázdninové dny. :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Peti,tak to je přímo hitparáda dobrot a nevím,kterou z nich bych ochutnala dřív a kterou až za chvilku.Jisté je,že bych ochutnala postupně snad úplně všechno.Když teď máme tu grilovací sezónu,navnadila jsi mně tím špízem...myslím,že budeme mít malou změnu.
    No a určitě se mrknu po té tebou zmiňované kuchařce,protože nějakou dobrou mám v hledáčku.Já vůbec nevím,kdo je Roman Vaněk?
    No a musím napsat,že opékám podobně jako vaši kluci...akorát si hůlku na buřty podkládám nasekaným dřívím.
    Na fotkách jsem si taky všimla,že kluci pěkně povyrostli a Petruš,jsem ráda,že jsi zase zpátky !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blani, Roman Vaněk - zakladatel Pražského kulinářského institutu, autor tuším tří kuchařek (dvě české kuchyně a jedna evropská), které jsou opravdu myslím TOP mezi současnými kuchařkami, vřele je doporučuju :-) - ještě jsem tam nenarazila na recept, který by se nepovedl a nebo nechutnal. On je hodně na streamu v "Peklo na talíři" a podobných...Blani, díky za milý komentík a taky jsem ráda, že jsem zpátky :-)

      Vymazat
  6. Kluci mají opékání buřtíků báječně vymyšlené. Taky mě bolí ruka, když musím držet prut.
    Na oslavu jsi napekla a připravila spoustu dobrot. Grilované masíčko muselo být mňam.
    Dodatečně přeji M. všechno nejlepší k narozeninám. :-)
    Peti, mě zaujal tvarohový koláč. Nebyl by recept? Vypadá, že je našup hotový. :D
    Mějte se v Pucíkově báječně a užívejte léta. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarmilko, tak zrovna ten strouhaný tvarohový byl myslím můj první příspěvek tady na blogspotu: http://spetulka.blogspot.cz/2009/03/strouhana-tvarohova-buchta.html :-). u nás je moc oblíbený

      Vymazat
  7. Jé Peti, to je dobrot, my máme doma Vaňkovu kuchařku, ale tu druhou, nevím ze které ty preclíky jsou, musím mrknout.
    pa Majka

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Peti, napsala bys prosím recepty na preclíky a grissini, Vypadají moc dobře. A jsem ráda, že jsi zase zase začala přispívat. Je to radost se na Vaši rodinku a tvoření dívat. Děkuji Míša

    OdpovědětVymazat