úterý 10. července 2012

Ze zahrady

Ahoj všichni! Dnes tu mám zase fotečky krásy, co umí příroda aneb zahrada v plném květu:-)

 Nakvétající komule Davidova - mám radost i z pár kvítků, na jaře to vypadalo, že se s ní budeme moci rozloučit, tvářila se, jakoby zimu nepřežila...
 Juka i letos vykvetla, má dva obrovské stvoly obsypané květy
 Denivky mám moc ráda a na to, jak máme malou zahradu, jich mám slušnou sbírku (asi devět různých odrůd:-), tak tady některé z nich)





 Loni vysazený rozrazil:
 Okrasný česnek a vedle poupě lilie:
 Tohoto skřítka dostal M. od Lukáška ke dni otců letos v červnu...
 Pak s Lukáškem vybrali místo - skřítek si hoví u jezírka, na druhé straně od vodníka Fandy:-)

 V jezírku se chystá kvést leknín, už má poupě, rozrůstají se i ostatní kytí a vykvetla tahle:
 Měla jsem za to, že je to vodní kala, ale podle květu teda nevím, nevím..ale to je jedno, je pěkná a dobře se v květináči rozrůstá, tak hlavně, že se jí daří:-)
 Kvetou i lilie, ty jsem koupila velké množství cibulek hned první podzim, nakupovala jsem u zahradníka  Basíka, cibule zasázela a ony teď rostou různě po celé zahradě a i se docela útěšně množí, tohle zrovna je nějaká dceřinná cibulka, je to ještě drobek, ale má moc pěknou barvu...
 Kopretiny...

 Netřesk v kamenu jdu do květu
 Tohle je hortenzie Hydrangea paniculata "Pinky Winky", kterou jsem koupila loni ve výprodeji takovou polomrtvou za pár korun, líbí se mi na ní, že kvete na novém dřevu, takže by měla kvést každoročně...kupovali jsme už dost na podzim a nějak i kvůli Fífovi nebyl čas ji zasadit do záhonu, tak ji M. až těsně před mrazy zapíchnul na provizorní místo, jen aby byla v zemi s tím, že snad přežije...přežila a letos krásně nakvétá...jen místo není fakt vhodné, takže na podzim ji čeká stěhování...

 A květy bohyšky, tu taky čekají škatulata, protože jsou nasázené 4 různé bohyšky u sebe, dvě velmi robustní a tahle, co kvete, ani není vidět, jak ji ta urostlejší sestřenice tísní...takže půjde ven a najdu jí (snad:-D) vhodnější místo...přinejhorším půjde do plechové vany a bude jako přenosná na zimu uklizená do sklepa:-D)


17 komentářů:

  1. Petuško, krásně ti to na zahrádce kvete:-) Obdivuji, jak to máš krásné:-) To já jsem na květinky hrozná, vždycky na ně zapomenu a je po nich, takže na zahradě zatím nic nekvete, ale třeba příští rok už bude. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, díky:-). No nám zahrada letos poprvé je opravdu taková vzrostlá, trvalo to těch ca pět let od úplnýho základu...ale letos to musím na podzim celý předělat (teda minimálně záhon u domu, ten je takový zatím provizorní)

      Vymazat
  2. Peti vanu nemusíš uklízet...já je taky mám v nádobách a ty nechávám venku a přežily i tu letošní zimu bez újmy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evíku, tak to je super, tak zas ušetřená práce:-). Jsem měla strach, aby v tom malým množství substrátu nepromrzla, ale tak jak je to vyzkoušený, tak fajn, dám na tebe;-)

      Vymazat
  3. Krása,nádhera-no co ti budu povídat!A ty denivky-já myslela,že jsou jen oranžové a žluté-milé překvápko:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, denivek je děsná spousta, dokonce i výškově různých, co se týče mohutnosti,...je jich strašně moc a nutně bych je potřebovala asi všechny:-)

      Vymazat
  4. Ahoj Petí,
    tak na fotky ze zahrady se vždy strašně moc těším. máš nádhernou zahradu a člověk jen vzdychá, kolik krásy se u vás najde. :-) A skláním se nad tvým přehledem, já bych tu napsala: krásně se mi rozrůstají lilie, lekníny jdou do květu a na ostatní si přijděte sami, co to vlastně mám na zahradě! :-D Miluji květiny, ale jejich názvy si těžko pamatuji. Samozřejmě, že kopretiny, fialky, slunečnice . . . si pamatuji, ale třeba juky, bohyšky, rozrazil . . tak za chvilku nevím, který je který!!!!! Nebo spíše která je která (květina). :-) Jo je to hanba, ale já se přiznávám bez mučení. :-)
    Máš nádhernou zahradu a za tím si stojím. Jen teď nevím, máš na ní i nějakou zeleninu, či ovoce? Já třeba milovala od babičky ze zahrádky mlaďoučké mrkvičky, bože ty byly slaďoučké, nebo její cibuly, brambory, patizon, cukety, hrášek . . . a strašně moc mě bavilo s tím vším babičce pomáhat. :-) A přestože měla maličkou zahradu, tak toto vše a ještě mnohem více, se jí tam vešlo + květiny. ;-) Dokonce tam měla i jeden jediný strom - hrušku a lepší hrušky jsem snad nejedla, byly pěkně tvrdé a sladké! :-) Nemám ráda máslové a prostě měkké hrušky, ale tyto byly delikatesa. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, díky:-). Zeleninu máme, ale ne na téhle mini-zahrádce, tady by už nevešla kvůli kytičkám, takže tu máme jen měsíční jahůdky, kamčatskou borůvku, malinky a ostružiny a "stromy" - meruňku, broskvičku a sloupovitou jabloň (ta ale asi "půjde", vůbec nekvete a netváří se, že by se jí chtělo plodit:-(), zeleninu a velký jahody máme na zahrádce u bytovky tchána, má tam svou část zahrady a on ji nevyužívá, tak ji máme osázenou...teda on s ní teď pomáhá, když to má před nosem:-), ale osazuju to já - tam máme letos hrášek, saláty, mrkvičku, cibulku, červenou řepu (tu milujeme), cukety, rajčátka, kapustu, zelí, celer...

      Vymazat
  5. Petruš,krása!!!!
    Taky se moc ráda dívám na fotky zahrad vás všech,nechávám se inspirovat a ryju si do paměti názvy kytiček,které bych si také chtěla pořídit.
    Tvoje zahrádka je moc prima a všechno ti to kráně kvete!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blani, taky ráda okukuju všechny zahrádky a vybírám, co ještě "nutně potřebujeme":-)

      Vymazat
  6. Nestačím koukat co ti vše Petro kvete, kluci se na zahradě vyřádí do sytosti. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, kluci se na zahradě fakt vyřádí (zatím teda hlavně Lukáš, ale Fífa mu bude asi brzy zdárně konkurovat:-)

      Vymazat
  7. Ahoj Peti, to je krása!!! Kvete Ti to nádherně, moc se mi líbí Tvoje sbírka denivek. Taky fotečka od jezírka je pěkná. Ráda si prohlížím Vaše krásné zahrady a přemýšlím jaké kytky si ještě dám do naší a co vše zase překopu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, mám to stejné, okukuju u ostatních a řeším pak "škatulata" a pořád bych stěhovala:-)

      Vymazat
  8. Peti, na zahrádce ti to kvete jedna radost. Mě komule také špatně přezimovala, nevím, jestli vůbec pokvete. Máš pěknou sbírku denivek. Ostatní květinky se mi moc líbí. Skřítek a vodník u jezírka jsou rozkošní.
    Přeji hezké letní dny. :-)

    OdpovědětVymazat