čtvrtek 19. července 2012

Meruňkový táč

Sezóna meruněk probíhá, my máme už zavařeno 12skleniček marmelády (letos jsem ji připekla jen malinko, loni to bylo horší:-)) a z dávky meruněk jsem udělala kynutý táč...


 Na podklad použijte jakékoli své oblíbené kynuté těsto:-)
 Těsto rozválíme na plech s pečícím papírem, poklademe rozkrájenýma meruňkama





a posypeme drobenkou...

 

Já měla nachystané dva plechy a menší zapékací misku - do té jsem udělala várku pro taťku, který u nás byl na návštěvě...jakožto pro diabetika jsem mu připravila opět dia variantu - recept na kynuté těsto mám bez cukru, takže to je vhodné i pro něj, meruňky v "rozumné míře" může normálně taky, takže problémem je pouze drobenka a doslazení buchty (meruňky jsou docela kyselé:-)), takže jsem připravila zvlášt část drobenky diabetické - mouku, rozpuštěné máslo a doslazené sladidlem Clara, což je diabetické sladidlo vhodné na pečení...poměr od oka:-). Podle taťky byla buchta výborná, zbytek, co tu nesnědl, si vzal sebou do Brna na svačinky/snídaně, takže zřejmě tento postup lze doporučit;-).
Táč pečeme na ca 180stupňů do zezlátnutí drobenky.
Protože jsem chtěla dát ochutnat i Fífovi a ten ještě nesmí mléko a bílky ani ve vaření, tak jsem v receptu mléko při zadělávání těsta nahradila obyčejnou vodou a místo celých vajec jsem použila jen žloutky, na kvalitu těsta to vliv nemělo...




13 komentářů:

  1. Tak to znám,občas když není po ruce mléko a dělám narychlo buchtu také dávám vodu:-)A po koláči s drobenkou se u nás můžou všichni utlouct.Já letos ještě nic nezavařovala to ty jsi šikulka!A máš moc krásného chlapečka!

    OdpovědětVymazat
  2. Peti, ty tedy myslíš na všechny své milé, je to moc hezké! A když vidím Filípka, povedl se ti :o)
    Pohodový večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes jsme byli nakoupit a protože už přemýšlím co upeču na víkend, napadl i mě měruňový koláč, jaké ale bylo moje zklamání, když jsem v Tescu, neviděla ani meruňku. Budu se muset podívat někam jinam, nebo si vymyslet jinou buchtu. :-( To bych ale moc nerada, tvůj koláč mě opravdu hodně namlsal.

    OdpovědětVymazat
  4. Meruňkový koláč už jsem neměla ani nepamatuji. Je moc hezké, že jsi táč upekla i v dia provedení pro tatínka. A to že se Ti táč povedl dokazují fotografie Fífi, evidentně je to velká dobrota. :-DD

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Peťo, kynuté koláče vypadají nádherně!!

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Peťulko, táč vypadá krásně, u nás na Královéhradecku se neříká táč, ale metynka a na horách, v Krkonoších říkají koláč, i když nevím proč, když to není kulaté. Ale to je fuk, jaký název, hlavně, že to chutná. Fifovi táč, jak je vidět, chutnal moc, vypadá náramně spokojeně, když si plní pusinu.

    OdpovědětVymazat
  7. Peti,taky jsem dělala meruňkový koláč i baštil diabetik.Já do těsta vůbec nedávám bílky,vůbec mě tam nechybí.Fifa určitě moc chválil,je to opravdu krásnej ,,pucík,,

    OdpovědětVymazat
  8. Teda Fífa se láduje, to musela být opravdu mňamka! :-) Jen jsem nikdy neslyšela název "táč", to je pro mne novinka :-) My říkáme obyčejně koláč, buchta... :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Tedy ty jsi meruňkami nešetřila. Ale je to správné, ať si jich hoši užijí. A je vidět, že jim moc chutná.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak tohle já můžu... A proč nesmí Fífa mlíčko a bílky?

    OdpovědětVymazat
  11. Koukám, jak Filípkovi buchta chutná. :-) Jsi šikulka Petí a hodně jsi pomohla. Mamča je také diabetik, tak si opisuji obě varianty a až budeme péct, tak mohu mamce říci, že můžeme péct i jí! Skvělé! A mooooc děkuji! :-)
    Vypadá náramně! My jsme měli sebou na dovče jahodovou bublaninu a bláhově jsme si mysleli, že vydrží aspoň tři dny, pekli jsme jí na velkém plechu, takže jí bylo hodně. Hned první den zmizela! Nejvíce mě pobavila teta, která měla sebou vnoučka a prý:"Vašák bublaninu jíst nebude, on jim (jako jejímu synovi a snaše) nechce vůbec jíst!" A co myslíš? Jasně! Ládoval se jí až měl boule za ušima! A tak to bylo i s bramborami, polévkami . . . ! Na všechno teta říkala, že to Vašík nejí a on dokázal zbaštit i třeba dva talíře polévky za sebou!!!! :-D

    OdpovědětVymazat
  12. Pane , jo ty máš těsta , ale u nás by se taky po koláči jen zaprášilo .
    Jen mi nejde na rozum , proč by nemohl Fífa mléko ? Ač mám čtyři děti ( byť už trochu starší ), ale tohle jsem ještě neslyšela . On má nějakou alergii na mléko ?
    Vím , že dětem do 6 měsíců by se nemělo dávat pšeničné pečivo a výrobky z pšeničné mouky kvůli obsahu lepku , který neumí správně trávit , bílky jsou pro děti do 1 roku hůře stravitelné , ale mléko ? To je nějaký nový výzkum ?

    OdpovědětVymazat