čtvrtek 28. června 2012

Domácí šunka

Dobrý podvečer všem!
Dnes jsem tu opět s receptem, tentokráte takovým méně tradičním, na doma připravenou šunku:-)

Není to nic složitého, potřebujeme jen ca 1kg kvalitního masa, při přípravě tohoto receptu jsem použila kuřecí prsní řízky, vyzkoušeno i z vepřové kýty a taky je moc dobrá. Dále pak ca 20g soli (dávám obyčejnou kuchyňskou, dá se použít i rychlosůl, ale kvůli Lukášovi a později pak i kvůli Fífovi chci používat raději obyčejnou sůl, než tu dusitanovou...) a lžička cukru nebo medu. Maso nakrájíme na malé kousky (záleží na vás, jak velké chcete mít pak kousky masa v šunce, když jsem ale udělala větší, tak se mi šunka víc drolila, takže já volím max. tak 2x2cm kousky) a naházíme do domácí pekárny. Zapneme na program, kdy pekárna rovnou začne míchat (u naší Ety to je program Dort) a necháme promíchávat. Přitom přisypeme sůl a cukr a přiléváme postupně po malých trochách čistou vodu, té použijete dohromady ca 1dcl. Mícháme až se voda vždy zapracuje, tak přidáme další část...V konečné fázi, kdy je maso připraveno k plnění do formy, by mělo být kolem masa "blátíčko":

Potom plním do sáčku, kterým mám vyložený šunkovar. Ten jsem si koupila v akci v Globusu, není to nic až tak nesehnatelného a v té akci nebyl ani drahý...nicméně se stejným úspěchem se dá údajně použít buď jen tlačenkové střevo, do kterého směs zavážete, nebo třeba nacpat do sáčku v PET lahvi a nějakým způsobem pak zatlačit a zatížit...Po naplnění (je třeba hodně pěchovat a "vytřepávat" co nejvíce vzduchu) a uzavření jsem uložila na dva dny do lednice (pokud byste použili rychlosůl, stačí bohatě jen 24hodin). Poté vaříme ca dvě hodiny na 70-75stupňů ve vodní lázni. Po uplynutí doby varu šokově zchladíme studenou vodou a v hrnci se studenou vodou necháme zchládnout. Poté vyjmeme a necháme ještě pár hodin dokonale vychladit v lednici (já vařím odpoledne/večer a do rána nechám v lednici). No a poté už můžeme krájet a papkat:-)


5 komentářů:

  1. No jo, taková domácí šunčička, to musí být lahoda! :-) A hlavně je poctivá, neošizená! :-) Dobrou chuť! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherná šunka a hlavně bez chemie. Tu už brzy bude papkat i Filípek.

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, Peti...úžasné...moc se těším, že to vyzkouším...a přeji ti pěkný život na nových stránkách...

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Peťo, mňam.. domácí je prostě domácí!! Moc krásně se ti povedla. Šunku jsem ještě nikdy nedělala, takže to je další výzva, ji podle Tvého receptu vyzkoušet!! Měj se moc hezky a užívejte sluníčka!!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to vypadá naprosto luxusně, ani jsem netušila, že něco takového jde doma udělat!

    OdpovědětVymazat