neděle 19. května 2013

Hovězí líčka na červeném víně

Ahoj všichni! Nevěřícně koukám, že už jsou to dva týdny, co jsem nepřidala žádný článek... Důvodů je povícero... jednak stále ten známý - chybí mi počítač, na kterém psát články a přidávat fotky je potěšením:-). Dále i hezké jarní počasí, kdy jsme stále převážně venku a stále se něco děje:-).
Pokusím se přesto přidávat častěji:-).
Dnes to nahradím opět něčím do bříška... tentokráte kusem flákoty:-).
Opakovaně mě zaujal Zdeněk Pohlreich i Roman Vaněk, když opakovaně zmiňují a vychvalují hov. líčka... já dosud s tímto masem neměla žádnou zkušenost, nikdy jsem se k němu nedostala... a nyní jsem zjistila, že náš místní řezník je má běžně k prodeji a dokonce na hovězí maso za více než přijatelnou cenu:-). A tak jsem se toho nebála a zkusila je:-).
Skončilo to úspěchem a proto vám dnes přináším recept;-).
Koupila jsem dva kusy hovězích líček (bylo to necelé kilo masa) a dala se do díla:-).
Začala jsem den předem večer, poučena studiem internetových zdrojů, že líčka potřebují delší přípravu a nejlépe chutnají rozležené druhý den:-).
Takže jsem si připravila kořenovou zeleninu - jednu mrkev, menší petržel a kousek celeru, k tomu přidala cibuli a vše nakrájela na malé kousky... Na sádle jsem osmažila maso nakrojené na menší kusy (ale větší než třeba na guláš), vyjmula ho a ve výpeku nechala zesklovatět cibuli. Pak jsem vrátila maso, přidala zeleninu, osolila, opepřila a zalila červeným vínem a vývarem. Celé jsem šoupla do trouby a asi dvě hodiny pekla-dusila pod poklicí. Poté jsem troubu vypnula a spokojeně šla spát, maso jsem nechala v zavřené vyhřáté troubě. Druhý den bylo maso nádherně měkké a tak stačilo jen rozmixovat zeleninu s výpekem na šťávu/omáčku a pokrm ohřát. Podávala jsem s bramborovou kaší a na másle orestovanou kořenovou zeleninou.
Dobrou chuť!





16 komentářů:

  1. Ahoj Petí!
    A jaké masíčko bylo? :-) Jak koukám na fotky, určitě se rozplývalo na jazyku. :-)
    Mňam mňam bramborová kaše. :-)

    Já jsem si také říkala, kdepak tě máme, ale je pochopitelné, že když je venku hezky, že člověka to táhne ven. :-)

    Petí mějte se krásně - na zítřek straší s deštěm!

    Ahoooooooooooooj!!!!!!!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Peti, právě na popud oněch pánů je manžel někdy v zimě dělal poprve, a určitě ne naposled, mňam.
    Měj se hezky, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  3. No to bych si dala, včetně té zeleniny! Musím se poptat na ta líčka i u nás, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Peti!
    To mi nedělej! Vystavuješ tu takovou dobrotu, když jsem ještě nesnídala. :D Masíčko se muselo jen rozplývat na jazyku.
    Přeji hezký a pohodový nový týden. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Peti, moc Tě zdravím! To musela být úžasná dobrůtka!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to tady na líčka a na vnitřnosti (vyjma jater) můžu zapomenout :-( Hned bych si dala :-)

    OdpovědětVymazat
  7. The box of the camera includes Camera Body, Rechargeable Li-ion Battery EN-EL14, Battery Charger MH-24, Audio Video Cable EG-CP14, USB Cable UC-E6,
    Eyepiece Cap DK-5, Rubber Eyecup DK-20, Strap AN-DC3, Accessory Shoe Cover BS-1,
    Body Cap BF-1B, View - NX 2 CD and a User Manual. Monty Alexander has written many articles on digital cameras -
    canon digital cameras, nikon digital cameras, Samsung digital camera etc.

    If your camera is not displayed as a drive letter when connected to your PC you may try with a digital camera
    card reader.

    Also visit my site ... nikon d7100

    OdpovědětVymazat
  8. Petí, smím si prosit plný talíř a pak ještě nášup? ;-) Vypadá to úžasně, ty jsi zkrátka hospodyňka snů.
    Tvá Vivi

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to skvěle!!! Co máme domácí hovězí, tak jsem mu také přišla na chuť, s pomalým pečením, dušením v kachlákách mám skvělé zkušenosti, jen nesmím být netrpělivá- prostě jak píše, udělat základ, přiložit a nechat dozrát, rozsýpá se...dělám to také tak a je to úžasné!!!

    OdpovědětVymazat
  10. Hi there very cool blog!! Guy .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your website and
    take the feeds additionally? I am happy to find a lot of useful information here in the submit,
    we'd like develop extra strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

    My web blog :: 5 year anniversary

    OdpovědětVymazat
  11. Péťo, vypadá to výborně, krásně jsi pokrm naparádila, určitě vyzkouším.
    Hezký, sluníčkový víkend IVA

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Peti už je to nějaký čas co jsem u Tebe nebyla,dnes je neděle trochu odpočívám a tak jsem si začala prohlížet blogy.Pěkně od začátku,Peti strávila jsem hodinu u Tebe na zahrádce ,a nemohla sem se odtrhnout kolik máš krásných kytiček a jak Ti to pěkně všechno kvete,jsi všestranně nadaná a pracovitá super recepty .Moc se mi u Tebe líbilo zdravím Vás celou rodinku a budu se ráda vracet!

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Péťo, občas k tobě nakouknu. Nějak nestíhám a proto nepíšu komentáře. Tvoje příspěvky jsou také jen občasné - děti tě určitě plně zaměstnávají. Zdravím a přeji celé rodině pohodové letní dny.

    OdpovědětVymazat
  14. Peti, chybíš nám tu. Copak je u vás nového a jak se pořád máte? Věra

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Petro věděla jsi, že slovo Petra vzniklo z latinského slova Petrae které v překladu skálou znamenalo? Co by jsi řekla na výměnu odkazů s mým blogem Petra Jordánsko Jirka.

    OdpovědětVymazat