čtvrtek 19. března 2009
RECEPTY: MEDOVNÍK
Potřebné přísady:
Na medovníkové placky:
15 dkg másla (nebo jiného tuku, např.Hery),
1 hrnek cukru,
3 lžíce medu.
Rozpustíme v parní lázni, lze i normálně v hrnci na sporáku,stejně se to míchá,tak se s tím nic nestane.
Až se vše rozpustí, tak přidáme:
2 celá vejce,
3 hrnky hl.mouky
1 lžička jedlé sody.
Vše se promíchá, vznikne takové lepkavé těsto, které vyklopíme na vál a dál s ním pracujeme.
Na krém:
1 SALKO uvařit do 3/4 stále ponořené ve vařící vodě asi 1,5 hodiny.
1 celé máslo,
1 karamelový nebo smetanový puding 400 ml mléka.
Postup přípravy:
Předem si uvaříme plechovku SALKA(nejméně den dopředu, já si jich většinou svařím vždy víc najednou a mám je pak v zásobě ve skříni s proviantem:)).
Ze všech ingrediencí na pláty zpracujeme na vále těsto. Musí se ale dost podsypávat ještě moukou, míra na ty hrnečky je podměrečná. Počítejte s více mouky.Těsto je pak krásně hladké, něco jako na perníčky.Pak ho dáme odležet do lednice (stačí tak na 10-15 minut) a pak už jen vyvalujeme a vyvalujeme, vykrajujeme velké placky (já vykrajuju pokličkou od hrnce) a dáváme na papír. Můžeme i vyvalovat rovnou na peč.papíře a pak jen přenášet na plechy (tenhle systém se mi osvědčil líp, nehrozí, že by se pláty potrhaly a i pečení pak odsýpá jedna radost.
Pak všechny ty placky upečeme, jde to rychle. Peču na ca 180 stupňů, každá placka asi 5 minut. Placky nechávám na pečícím papíru naskládané na sobě do druhého dne dobře vychladnout, potom je prokládám alobalem a ukládám. Vždy peču o pár dní dříve, než připravuju medovník, placky se krásně rozleží a pak trvá změknutí celého výrobku kratší dobu:). Při samotné přípravě medovníku připravíme krém (svařené Salko vymícháme s celým máslem s vychladnutým pudingem uvařeným v necelém půllitru mléka. Před potřením krémem pláty zlehka potřeme nebo pokapeme rumem, když nemáme rum, tak kávou.
Pak prokládáme placky krémem, na jeden medovník tak 6 placek. Povrch a boky medovníku taktéž potřeme krémem a posypeme hustě posypkou,kterou jsme si udělali rozemletím či rozdrcením zbytků upečeného těsta nebo i nějaké nepovedené placky, celý medovník dáme do lednice a vydržíme alespoň 2 dny a 2 noci, chutě se prolnou, placky se natáhnou od krému, rozleží a pokud to opravdu alespoň dva dny vydržíme, pak odměnou je nám velmi dobrá lahůdka, která se rozplývá na jazyku. Skladujeme v lednici nebo v chladu!
Dobrou chuť!
Většinou, pokud už se do tohoto pečení pustím, tak dělám z dvojité dávky, udělám jeden medovník a ostatní placky schovám proložené alobalem nebo pečícím papírem,aby se neslepily a uchovávám zakryté někde ve spíži. Vydrží dlouho, pěkně se rozleží, takže jsou pak ještě měkčí a po naplnění se může medovník dříve konzumovat.
Momentálně nemám lepší fotku, než z Lukáškových druhých narozenin, jakmile vyfotím další, určitě upgradnu:)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
hmmm...samé dobrůtky :) těším se na další :)
OdpovědětVymazat